vakbekwaam en gecertificeerd

Met een NVvH Hoefsmid kies je voor een vakbekwaam hoefsmid. Je bent ervan verzekerd dat deze een erkend Nederlands diploma op zak heeft.

Een hoefsmid die kiest om lid te worden van de NVvH doet dit om op de hoogte te blijven en een  hoge standaard te handhaven van zijn of haar vakgebied. Dit kan door het volgen van een van de vele bijscholingen, lezingen, cursussen of deel te nemen aan wedstrijden die door de NVvH worden georganiseerd.

Hoefsmeden die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden en zich regelmatig bij laten scholen mogen de titel Certified European Farrier voeren

Vanaf 2004 is de EFFA bezig op verzoek van de nationale verenigingen de opleiding en examens voor Europese hoefsmidsdiploma’s te accrediteren naar deze standaard. Tot op heden zijn de diploma’s van Engeland, Zwitserland, Nederland en Oostenrijk geaccrediteerd. Hoefsmeden in het bezit van een van deze diploma’s kunnen door hun vereniging bij de EFFA worden voorgesteld als Certified Euro-Farrier (C.E.F hoefsmid).

Om hun jaarlijkse Certified Farrier sticker te ontvangen moeten gediplomeerde leden van de vereniging voldoen aan bijscholingscriteria.

  • Een hoefsmid die direct na het behalen van het Nederlands diploma lid van de vereniging wordt krijgt direct voor 5 jaar de EFFA kwalificatie. Wordt diegene een jaar later lid krijgt hij/zij ook de EFFA kwalificatie maar voor 4 jaar, 2 jaar later lid – 3 jaar kwalificatie, etc.
  • Binnen de periode van 5 jaar moet een lid 10 punten verzamelen om de kwalificatie voor een volgend blok van 5 jaar te krijgen. Voor iemand die later lid werd is er dus een kortere periode om de 10 punten te verzamelen.
  • Als een smid in de periode geen 10 punten verkrijgt krijgt hij géén EFFA sticker.
  • Om opnieuw gekwalificeerd te worden moet een smid 10 punten verkrijgen met evenementen bezoeken / bijscholen, de oude punten vervallen. Zodra de 10 punten zijn behaald krijgt de smid weer de kwalificatie voor 5 jaar. Dit is de nieuwe startdatum.
  • Per jaar wordt door het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden bepaald hoeveel punten aan welke activiteit worden toegekend.

Met het voeren van de EFFA sticker en de titel Hoefsmid C.E.F. onderscheidt de kwaliteits hoefsmid zich!